ENDÜSTRİYEL BİLİŞİM



IoT (Internet of Things) kavramı hızla hayatımıza girerken Endüstriyel Bilişim Sistemleri artık sadece sanayi ve üretim tesislerinde değil yaşamın her alanında işlerimizi kolaylaştırıyor ve akıllı yaşam teknolojilerinin daha etkin kullanımını mümkün kılıyor.


Önceki yıllarda endüstriyel otomasyon, veri toplama, kontrol sistemleri gibi uygulamalarda, mikroişlemci tabanlı sistemler yaygın olarak kullanılırken; son yıllarda endüstriyel bilgisayarların kullanımı hızlı bir şekilde artarak bu alanda standart platform haline gelmiştir.


IBM tarafından 1984 yılında duyurulan ve ilk endüstriyel bilgisayar olduğu düşünülen 5531 modelinden günümüze, PC alanında yaşanan hızlı gelişme, endüstriyel kontrol sistemlerinde de PC kullanımının yaygınlaşmasını kolaylaştırmıştır.


Endüstriyel Bilgisayarlar olarak adlandırılan bu ürünlerle genelde süreç kontrolü, veri toplama, fabrika ve makine otomasyonu, operatör paneli gibi uygulamalar yapılmaktadır. Konvansiyonel endüstriyel otomasyon ürünlerine göre çok daha akıllı sistemler kurulmasını sağlayan endüstriyel bilgisayarlar; üretim tesislerinden, enerji santrallerine, binalardan, ulaşım ağlarının kontrolüne kadar birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır.


Endüstriyel bilgisayarların sahip olduğu yazılım seçenekleri; çok sayıda bilginin ve kontrol biriminin eş zamanlı yönetilmesini, sahadan çok çeşitli bilgilerin aynı anda toplanmasını ve analiz edilmesini, hızlı ve etkin bir şekilde sağlayarak verimliliğin artmasına katkıda bulunmaktadır.
Endüstriyel Bilgisayarlar; standart tüketici bilgisayarlarında olmayan özelliklere sahip olmaları ile farklılaşırlar. Özellikle; dayanıklılık, uzun süreli durmadan çalışabilme, zorlu ortam şartlarından etkilenmeme gibi özelliklere sahip olmaları gerekmektedir.


Endüstriyel sistemlerde değişim her zaman çok hızlı olmadığından; Endüstriyel Bilgisayarların tüketici bilgisayarlarından çok daha uzun süre ile üretiliyor ve bulunabiliyor olmaları önemli bir unsurdur. Özellikle uzun zamana yayılan projelerde donanım değiştirmeye gerek olmadan projenin tamamlanabilmesi önemli avantajlar sağlamaktadır.


Endüstriyel Bilgisayarlar kullanıldıkları ortam şartlarına uygun olarak geniş çalışma sıcaklığı aralığına sahip olması, su ve toz yalıtımlarının uluslararası standartlara uygun olması, daha dayanıklı ve uzun süreli çalışmaya uygun komponentler içermesi ile de standart bilgisayarlardan ayrılırlar.


Endüstriyel bilgisayarlar artık oldukça geniş bir ürün yelpazesinde üretilmektedir. Bunlar, 19” Rack Mount, Panel PC, Rugged Box PC, Endüstriyel Tablet PC, Araç Bilgisayarı gibi alt kategorilere ayrılmaktadır. Ancak tüm endüstriyel bilgisayarların genel olarak aşağıdaki özellikleri sağlıyor olmaları gerekir;


• Dayanıklılık için metal gövde yapısı
• Endüstriyel alanlarda standart montaj imkânı ve koruma sağlayan form factor; Örneğin 19″ rack mount, wall mount, panel mount, vb.
• Tamamen fansız olarak tasarlanmış olması,
• Fan gerektiren tasarımlarda değiştirilebilir filtreye sahip fanlar kullanılması
• Uygun genişleme yuvaları ve kart yuvaları
• Gelişmiş Elektromanyetik Dalga filtrelemeleri ve yalıtımı
• Çevresel şartlara karşı daha gelişmiş yalıtım koruma standartları
• Özel uygulamalar için özel yalıtımlı konektörlere sahip olması
• Yüksek dayanımlı endüstriyel sınıf güç kaynakları
• 12V, 24V veya geniş aralıkta DC güç girişleri
• Cihazın komponentlerine veya portlarına erişimi kontrol eden kilitlenebilir kapaklar
• Watchdog Timer gibi sistemin kilitlenmesi durumunda otomatik reset yapabilen sistem bileşenleri